Sebbin hírek

A Laboratoires Sebbin megkapta a PM'Up Ile de France és az OSEO (Nemzeti Innovációs Hivatal) díját!

Zavadszky Mónika,
ügyvezető igazgató

Elérhetőség

Zavadszky Mónika
Mobil: 70 4 5555 99
E-mail: zm [at] sebbin [dot] hu

Turi Melinda
Mobil: 70 4 1686 16
E-mail: info [at] sebbin [dot] hu

Hasznos tudnivalók az implantátum és a mellimplantátum használatáról

Szeretne többet megtudni implantátumainkról? Bizonytalan a műtét előtt? Olvassa el a kifejezetten az Ön számára készült tájékoztatónkat.

Fájdalmas a mellimplantátum beültetése?
Amennyiben az implantátum a beültetés során az emlőmirigy alá kerül, akkor a műtét után kismértékű fájdalom és pár napig feszítő érzés tapasztalható a mellben. Ha az implantátumot a mellizom mögé helyezik, akkor ez a műtétet követően nagyobb mértékű fájdalmat okozhat, így a pácienseknek szüksége lehet fájdalomcsillapító szedésére. A fájdalom mértéke - többek között - függ a bőr rugalmasságától és a választott implantátum méretétől is.

Partnerem érezni fogja-e az implantátumot?
Az implantátum – még ha tökéletesen illeszkedik is – gyakran kitapintható, összességében felismerhető; esetenként a szélei is érezhetőek. Az, hogy milyen mértékben tapintható, nagyban függ a beültetés helyétől, magától  mellimplantátumtól, illetve az emlőmirigyek és szövetek vastagságától.
Általában kevésbé érzékelhető, ha az izom mögé ültetik be. Emlőeltávolítás utáni helyreállító műtét esetén helyzetétől függetlenül, az emlőmirigyek hiánya miatt az implantátum mindig kitapintható.

Szoptathatok-e mellimplantátummal?
Általánosságban elmondható, hogy nem ellenjavallt a szoptatás, függetlenül az implantátum típusától. A szoptatás során gyakran előforduló tályog indokolttá teheti az implantátum eltávolítását.
Mindazonáltal ez idáig egyetlen tudományos tanulmány sem bizonyította, hogy szilikon implantátumok negatív hatással lennének a szoptatásra.  Jelenleg nem ismeretes olyan olyan módszer, ami ki tudná mutatni a szilikon előfordulását az anyatejben. Egy, a Semple által végzett kutatás során kiderült, hogy az implantátummal rendelkező hölgyek anyatejében található szilícium – ami a természetben is megtalálható, és ami szilikon alapanyaga – mennyisége nem több, mint azoknál a hölgyeknél, akik nem rendelkeznek implantátummal.

Átlagosan mennyibe kerül egy műtét?
Ez számos tényezőtől függhet:
- A használt eszköz típusától
- Az operáció helyszínétől: klinika vagy kórház
- A kórházban töltött napok számától
- A sebész és az altatóorvos díjától
Emlőeltávolítás utáni helyreállító műtét esetén illetve az orvos által indokolt esetben az operáció teljes díját az egészségbiztosítás fedezi.
Kizárólag kozmetikai műtét esetén a teljes összeget a páciensnek kell megfizetni.

Kell cserélni az implantátumokat? Ha igen, menyi idő után?
Egy implantátum sosem végleges, csakúgy, mint bármilyen más természetes anyag, ez is elöregedik, elhasználódik. Élettartamát előre nem lehet biztosan meghatározni, nagyban függ a páciens életmódjától és a test implantátumra adott reakciójától.
Az implantátum elöregedésének, helyi komplikációknak és/vagy más személyes tényezőknek köszönhetően számítani lehet lehet további műtétekre. Pácienseink gondtalanul élvezhetik az implantátumok nyújtotta előnyöket, hacsak az ultrahang, az MRI vagy más vizsgálat módszer  nem mutatja ki az implantátum elhasználódását.
A sebész felelőssége annak megállapítása, hogy az implantátumot ki kell-e cserélni.

Mire kell a pácienseknek ügyelni a mellimplantátum beültetése után?
A mellimplantátum beültetése után - függetlenül annak típusától - kifejezetten ajánlott megelőzési célból részt venni az éves kontroll vizsgálatokon. A páciensnek mindig tájékoztatni kell a radiológust vagy a vizsgálatot végző orvost az implantátum meglétéről és a vizsgálat esetén a felelős kezelőorvosnak ennek megfelelően kell eljárnia.
Mint minden hölgy számára, ebben az esetben is fontos, a mell rendszeres önvizsgálata, különösen a havi ciklus után. Kérjük minden esetben, tájékoztassa nőgyószászát az implantátum meglétéről.
Helyreállító mellműtét után az általános szűrővizsgálatokon felül rendszeresen konzultáljon sebészorvosával is. A beültetést követően kap egy betegkártyát a sebészétől, amely tartalmazza az implantátum adatai. Lehetőség szerint mindig tartsa magánál ezt a kártyát.

Hogyan válasszak sebészt?   
A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság tagja végezheti csak el a műtétet. A plasztikai sebész olyan szakember, aki jártas a plasztikai helyreállító és kozmetikai műtéti eljárásokban is.
Bátran keressen fel több sebészt is, hisz a bizalom orvos és páciens között elengedhetetlen.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvos, hogy kiszűrje a műtét során előfordulható veszélyeket?
- Szed-e valamilyen gyógyszert?
- Dohányzik?
- Allergiás vagy érzékeny-e bármiféle ételre, gyógyszerre, anyagra, vagy gumira stb.?
- Előfordult-e már olyan sebhely a testén, ami kipirosodott, megduzzadt, vagy megvastagodott?
- Van-e Önnek vagy bármelyik hozzátartozójának hajlama orrvérzésre, sérülés utáni vérzékenységre vagy minden ok nélküli zúzódásokra?
- Ön vagy bármely hozzátartozója szenved-e bármilyen hematológiai vagy autóimmun betegségben (mint például Lupus erythematosus, scleroderma, -kötőszövet rendellenes megvastagodása-, reumás ízületi gyulladás vagy érgyulladás)?
- Gyakran szenved  ízületi gyulladástól vagy fájdalmaktól?
- Amikor hideg éri, érez-e fájdalmat a kezében és/vagy elfehéredik-e a keze?
- Szenved-e a kezei, lábai vagy a térdei merevsége miatt reggelente?
- Érzett-e már valaha éles, erős, feszítő érzést a bőrén, az arcán, a lábán vagy a karján?
- Van-e tudomása arról, hogy terhes lenne?
- Volt-e valaha vagy jelenleg nem szenved-e valamilyen más betegségben (például ideggyógyászati vagy pszichiátriai rendellenesség, cukorbetegség, hormonális probléma stb.)?


Összetétel

Mi a szilikon?
A szilikon a szilíciumból származik, ami sok más egyéb mellet a homokban található. A szilícium oxigén, szén és hidrogén együttes hatására változik szilikonná. Ennek köszönhetően a szilikont gél, olaj vagy gumi formájában is megtalálhatjuk, mert a hozzáadott kémiai anyagok kombinációjától függően változik az állaga.
A szilikon egy semleges anyag, amelyet 1946 óta használnak orvosi célokra. 1963 óta használják a szemlencse pótlására használatos intraokuláris lencsék, pacemakerek vagy szívritmusszabályozók és természetesen mellimplantátumok gyártásához is. A testtel nem lép jelentős reakcióba és mechanikai tulajdonságai miatt jól ellenáll a különböző hatásoknak.

Hogyan készül az implantátum?
Az implantátumokat rugalmas műanyag tok veszi körül, amely meghatározza a protézis formáját, és szigetelőként funkcionál a test és az implantátum között. Ez a burok forgalmazható üresen – ez esetben a sebész műtét közben tölti meg sóoldattal (kizárólag mellimplantátumok vagy szövet expanderek esetében!) – vagy előre, tömör szilikonnal feltöltött változatban is.

Miért fontos az implantátum felületi szerkezete?
Az első mellimplantátumok esetében a burok sima, porózus felülettel rendelkezett, melyen könnyedén átjutott a szilikon zselé (mely akkoriban cseppfolyósabb állagú volt), és tokosodást előidézve heves reakcióba lépett a testtel. Az újfajta anyag bevezetésével nagymértékben csökkent a tokosodás veszélye. A nyersanyag és a műtéti eljárások fejlesztésétől eltekintve nincs nagy különbség a sima felületű és az új, strukturált szerkezetű implantátumok között. A sebész döntése, hogy melyik típust használja.
Mindazonáltal anatómiai protézis beültetésénél mindenképpen javasolt az új felületű implantátum használata. Így csökkenthető az elmozdulás kockázata.

A szilikon átszivároghat-e a burkon?
A nyersanyag és a gyártási technika fejlesztésének köszönhetően – egy szigetelő réteg és sokkal tömörebb állagú zselé kerül a burokba– jelentős mértékben csökken a szivárgás. Elenyésző mennyiségű szilikon átszivárgása azonban előfordulhat, még a tölthető protézisek esetében is. A gyulladásos betegségek kialakulásának kockázata azonban még így is meglehetősen alacsony.